Kan ik het meerderjarig kind van mijn nieuwe partner adopteren?

Bij nieuwe samengestelde gezinnen komt de zogenaamde stiefouderadoptie of plusouderadoptie steeds meer voor.

 

Hiervoor bestaan verschillende redenen. Zo kan het zijn dat het kind zijn/haar biologische vader of moeder nooit heeft gekend doordat deze overleden is op jonge leeftijd. Als plusouder wil je dan misschien  de band die je hebt opgebouwd met het kind ook juridisch formaliseren via een adoptie.

 

Zulke adoptie is niet beperkt tot minderjarige kinderen.

 

Je kan ook het meerderjarig kind van je partner adopteren.

 

Indien je je meerderjarig pluskind wil adopteren, is enkel een gewone (en geen volle) adoptie mogelijk.  Dit betekent dat je een juridische band krijgt met je pluskind, maar dat tegelijkertijd het kind zijn juridische band behoudt met de biologische ouder en diens familie.

 

Om tot adoptie van je meerderjarig pluskind over te gaan dient men aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Zo moet er onder meer een leeftijdsverschil zijn van 10 jaar tussen de plusouder en het meerderjarig kind. Tevens dient het meerderjarig kind toestemming te geven met de adoptie. 

 

Een verzoekschrift bij de bevoegde familierechtbank met de vereiste attesten dient vervolgens ingediend te worden, waarna de rechtbank de adoptie kan uitspreken. 

 

U kan uiteraard steeds bij ons kantoor terecht om u hierin bij te staan.

 

U kan ons hiertoe steeds contacteren, hetzij per mail via info@advocaten-leuven.be  dan wel telefonisch op nummer +32 16 30 14 40.