Wettelijke samenwoning en voorlopige maatregelen

Bij een relatiebreuk kunnen er tussen de ex-partners discussies ontstaan omtrent het verblijf van de kinderen, de betaling van de onderhoudsgelden of de leningslast, het gebruik van bepaalde goederen, ….

 

Indien de ex-partners hierover niet tot een akkoord komen, kan één van hen de familierechtbank vragen om voorlopige maatregelen uit te spreken om deze discussies te beëindigen.

 

Dit is mogelijk voor zowel gehuwden als wettelijk samenwonende partners.

 

Tot voor kort waren evenwel de voorlopige maatregelen (met uitzondering voor de maatregelen omtrent de kinderen) voor de wettelijk samenwonende ex-partners maximaal 1 jaar geldig. Voor de gehuwde ex-partners gold deze beperking niet.

 

Sedert de wet van 31/07/2020 werd deze beperking in tijd van de voorlopige maatregelen na wettelijke samenwoning afgeschaft. De familierechtbank kan nu zelf bepalen hoelang de maatregelen van kracht blijven rekening houdend met de concrete feitelijke omstandigheden.

 

Indien u meer informatie wenst over de voorlopige maatregelen na wettelijke samenwoning, kan u steeds ons kantoor contacteren via info@advocaten-leuven.be of 016/30 14 40.