Vennootschap - rekening-courant - echtscheiding

Het gebeurt regelmatig dat in een vennootschap een rekening-courant is ten aanzien van de echtgeno(o)te/echtgenoten.

 

Dit kan betekenen dat de huwelijksgemeenschap een tegoed heeft van de vennootschap of omgekeerd. Vaak worden in echtscheidingen al te snel overeenkomsten getroffen waarbij dit aspect over het hoofd wordt gezien.

 

De vennootschap is immers een derde, een aparte rechtspersoon, los van de twee personen die tot een echtscheiding komen.

 

Het verdient dus absoluut aanbeveling dat in een akte van echtscheiding bij onderlinge toestemming of bij een dading in het kader van een gerechtelijke vereffening-verdeling expliciet wordt opgenomen wat er gebeurt met deze rekening-courant.

 

Indien dat niet het geval is, kan nadien ofwel de vennootschap nog een vordering stellen ten aanzien van de echtgeno(o)te/echtgenoten ofwel omgekeerd. Dit kan zeer onaangename gevolgen hebben.

 

Als dit niet geregeld is, kan de rechtbank de draagwijdte van een overeenkomst niet uitbreiden tot zaken waarover de partijen geen regeling hebben getroffen, besliste het hof van beroep te Gent op 15.11.2018.

 

In dit arrest gaat het specifiek over het gegeven dat de gemeenschappelijke aandelen werden overgenomen door één van de echtgenoten maar daarmee geen regeling werd getroffen voor de schuldvordering van de vennootschap.

 

U gelieve zich aldus goed te laten bijstaan bij dergelijke onderhandelingen.

 

Indien u meer informatie zou wensen, kan u terecht bij ons kantoor via 016/30.14.40 of info@advocaten-leuven.be