Scheiden zonder persoonlijke verschijning voor de rechtbank mogelijk bij E.O.T.

Scheiden zonder persoonlijke verschijning voor de rechtbank is mogelijk indien u kiest voor een echtscheiding door onderlinge toestemming (hierna: EOT). 

 

U kan kiezen voor een EOT indien u en uw echtgenoot een akkoord hebben over de belangrijkste elementen i.v.m. de goederen en de kinderen. 

 

In dat geval zal de procedure uitsluitend schriftelijk verlopen. 

 

Een van de echtgenoten, diens raadsman of de notaris richt een schriftelijk verzoek aan de bevoegde Familierechtbank waarin de gemaakte overeenkomst tussen partijen wordt meegedeeld. 

 

De rechtbank zal de overeenkomst vervolgens bekrachtigen in een echtscheidingsvonnis, waarna de partijen hiervan schriftelijk worden op de hoogte worden gesteld. 

 

In een aantal gevallen kan de Familierechtbank de persoonlijke verschijning van de echtgenoten toch bevelen. Dit zal het geval zijn indien de Familierechtbank redenen ziet om de echtscheiding te weigeren, bv. omdat de regelingsovereenkomst voor de kinderen gebrekkig is. 

 

De echtgenoten zijn immers verplicht om in de EOT een regeling omtrent de kinderen op te nemen. De volgende punten dienen overeenkomstig artikel 1288 Ger.W. onder andere geregeld te worden: ouderlijk gezag, verblijf, verdeling van de kosten, … 

 

Indien de Familierechtbank of het Openbaar Ministerie meent dat de regeling aangaande de kinderen niet in het belang van de kinderen is, kan zij de echtgenoten oproepen om persoonlijk te verschijnen en hen verzoeken om de beschikkingen uit de overeenkomst die zij in strijd met het belang van het kind acht, te wijzigen. 

 

Het is dus belangrijk om een juridisch duidelijke regelingsovereenkomst voorhanden te hebben zodat latere discussies en een eventuele oproeping door de Familierechtbank vermeden worden. 

 

Wij begeleiden en adviseren u graag in de opmaak van een juridisch correcte regelingsovereenkomst.