Met nieuwe partner huwen kan niet meer wanneer exen nog wettelijk samenwonend zijn

Alvorens men wilt trouwen met een nieuwe partner moet de wettelijke samenwoning met een derde beëindigd zijn. Het oud Burgerlijk Wetboek wordt gewijzigd door de wetgever.

 

Tot voor kort werd een wettelijke samenwoning automatisch beëindigd door een huwelijk met elkaar of met een derde. Noch de wettelijke samenwonende partner, indien men trouwt met een derde, noch de gemeente moest hiervoor in kennis gesteld worden.

 

De wetgever kwalificeert de wettelijke samenwoning als een huwelijksbeletsel voor wie wil trouwen met een derde. Eerst dient er dus een formele beëindiging te gebeuren alvorens men kan trouwen met iemand anders. Op die manier wordt men dus verplicht om een eenzijdige verklaring tot beëindiging van de wettelijke samenwoning af te leggen bij de burgerlijke stand met als gevolg dat de overblijvende partner hierover verwittigd wordt.

 

Een buitenlands huwelijk, afgesloten terwijl men wettelijk samenwoont in België, zal dus niet erkend kunnen worden in ons land.

 

Het huwelijksbeletsel wegens wettelijke samenwoning wordt ingeschreven in het oud Burgerlijk Wetboek en betreft dus een burgerrechtelijk verbod op het afsluiten van een huwelijk met een derde terwijl men wettelijk samenwoont. Het moet worden beschouwd als ‘zijnde van Belgische internationale openbare orde in de zin van artikel 21 van het Wetboek van internationaal privaatrecht’.

 

Art. 147 van het oud Burgerlijk Wetboek wordt vervangen als volgt:

“Art. 147. Men mag geen huwelijk aangaan:

1° vóór de ontbinding van een bestaand huwelijk;

2° vóór de beëindiging van een bestaande wettelijke samenwoning, tenzij het dezelfde partijen betreft.”

 

Op 11 maart 2023, 10 dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad, is dit huwelijksbeletsel in werking getreden.[1]

 

Heeft u bijkomende vragen, dan kan u ons steeds contacteren voor een afspraak, hetzij per e-mail via info@advocaten-leuven.be, dan wel telefonisch op nummer +32 16 30 14 40.

 



[1] BS 1 maart 2023, bl. 25648.