Het recht van broers en zussen om samen op te groeien

Wanneer ouders uit elkaar gaan of kinderen komen terecht in de jeugdhulpverlening (zoals pleegzorg) hebben kinderen vaak nood aan de steun van broers of zussen.

 

Hoewel het voor velen als evident wordt beschouwd dat broers en zussen in zulke gevallen niet gescheiden worden, is zulk recht om samen op te groeien pas bij wet van 20/05/2021 effectief door de wetgever erkend.

 

Door deze wet wordt aan de minderjarige het recht toegekend om niet van broers of zussen gescheiden te worden, alsook het recht op persoonlijk contact met broers en zussen.

 

Het begrip broers en zussen wordt ruim geïnterpreteerd. Het gaat om kinderen die samen binnen eenzelfde gezin worden opgevoed en die een bijzondere affectieve band met elkaar hebben ontwikkeld. Dit betekent dat ook plusbroers en -zussen een recht op persoonlijk contact met elkaar hebben nadat hun respectievelijke ouders uit elkaar zijn gegaan.

 

In uitzonderlijke gevallen kan alsnog afgeweken worden van het recht om niet van elkaar gescheiden te worden en persoonlijk contact te onderhouden, wanneer dit in het belang van de kinderen  is of wanneer samenwonen van de broers en zussen onmogelijk is.

 

Heeft u bijkomende vragen, dan kan u ons steeds contacteren voor een afspraak, hetzij per mail via info@advocaten-leuven.be, dan wel telefonisch op nummer +32 16 30 14 40.