Wie betaalt de schoolfacturen na echtscheiding?

Wanneer ouders niet langer wensen samen te leven, dienen er enkele zaken te worden vastgelegd aangaande de gemeenschappelijke kinderen.

 

Enerzijds dient er een verblijfsregeling te worden bepaald, anderzijds dient een financiële regeling te worden vastgelegd.  Partijen hebben altijd de mogelijkheid om hierover een minnelijke regeling vast te leggen. Lukt dit niet, dan zal de rechtbank beslissen uitgaande van het belang van het kind.

 

Eén van de vraagstukken na een (echt)scheiding is hoe de schoolfacturen dienen te worden gefinancierd.

 

Het antwoord daarop is (vaak) afhankelijk van de verblijfsregeling.

 

Verblijven de kinderen gelijkmatig bij beide ouders, dan worden de schoolkosten gebruikelijk met een kindrekening gefinancierd waarvan elk van beide ouders gelijkwaardig, dan wel in verhouding tot hun inkomen aan bijdraagt.

 

Geldt er een ongelijkmatig gedeeld verblijf, en wordt er door een van beide ouders aan de andere alimentatie betaald, dan is het antwoord eveneens afhankelijk van het type schoolkost.

 

Algemeen wordt aangenomen dat er wat betreft de kosten, waaronder ook de schoolkosten, een onderscheid dient te worden gemaakt tussen de gewone en de buitengewone kosten.

 

Gewone schoolkosten vallen onder de categorie van de gewone verblijfsoverstijgende kosten. Indien één van beide ouders alimentatie betaalt aan de andere ouder, dan gaat men er algemeen van uit dat deze laatste de gewone schoolkosten moet financieren met het ontvangen onderhoudsgeld.

 

Over welke kosten gaat het dan zoal: het betreffen voornamelijk de gewone schoolfacturen en de schoolmaaltijden,..

 

De buitengewone schoolkosten vallen onder de categorie van de buitengewone verblijfsoverstijgende kosten. Omdat de begroting van de buitengewone kosten zeer onvoorspelbaar is, wordt algemeen aangenomen dat elk van beide ouders hierin (evenredig naar hun inkomen) bijdraagt op het moment dat de kosten worden gemaakt.

 

Buitengewone schoolkosten omvatten onder meer meerdaagse schoolactiviteiten tijdens het schooljaar zoals bosklassen, noodzakelijk gespecialiseerd en kostelijk studiemateriaal, inschrijvingsgeld en de cursussen voor hogere studies en bijzondere opleidingen, de aankoop van informatica-apparatuur en softwareprogramma’s,..

 

Opgelet, de school zelf blijft in principe in de mogelijkheid om onbetaalde facturen in te vorderen bij beide ouders. Het is dan aan die ouder om de te veel betaalde facturen te verhalen bij de andere ouder.

 

 

Heeft u vragen in verband met de financiering van kosten, of wenst u graag mogelijke afwijkende regimes te bespreken, dan kan u ons steeds contacteren voor een afspraak, hetzij per mail via info@advocaten-leuven.be  dan wel telefonisch op nummer +32 16 30 14 40.